# How Many Minutes In A Year | How to Calculate How Many Minutes In A Year

**How Many Minutes In A Year | How to Calculate How Many Minutes In A Year.** Have you been wondering how many minutes are there in a year? or how many hours are there in a year? in this article, you will see how to calculate how many minutes in a year with simple steps.

Have you ever wondered **how many minutes or hours are in a year?** The short answer is, there are approximately 525,600 minutes or 8760 hours in a common year and 527,040 minutes or 8784 hours in a leap year. This is based on a calendar year of 365 days. The more exact answer is 525,948.7666 minutes or 8765.8128 hours per calendar year.

# of Year |
Minutes |
Hours |

1 |
525,600 | 8,760 |

2 |
1,051,200 | 17,520 |

3 |
1,576,800 | 26,280 |

4 |
2,102,400 | 35,040 |

5 |
2,628,000 | 43,800 |

6 |
3,153,600 | 52,560 |

7 |
3,679,200 | 61,320 |

8 |
4,204,800 | 70,080 |

9 |
4,730,400 | 78,840 |

10 |
5,256,000 | 87,600 |

In this post, I’ll explain how the numbers are calculated for both common years and leap years. And you’ll be surprised how accurate a song can answer our question:)

See Also: How to Calculate Treasury Bills (Full Guide)

Table Of Contents

#### To calculate how many minutes are in a year, you need to first break down the unit of time in a year

In elementary school, they taught us:

60 seconds make a minute

60 minutes, make an hour

24 hours make a day

30 or 31 days make a month

12 months make a year

The simple things they taught us in elementary school are what will we use for these calculations easy.

**How many days make a year**

The number of days that make in a year is 365 days, but during the leap year, the number of days that make it here is 366. But these calculations will make use of 365 days.

**How many minutes make a day**

Since we already know how many minutes make an hour and the number of hours that make a day has been established, then to know the minutes that make a day, a simple multiplication will give you the answer.

60 minutes, make an hour

24 hours make a day

60 (minutes) x 24(hours) = 1440 minutes in a day.

1440 minutes make a day.

**Multiply the number of minutes that make a day by the number of days that make a year**

Since 1440 minutes make a day, then let’s multiply the number of minutes in a day but the days of a year.

1440 (minutes) x 365 (days) = 525,600 minutes

Now let’s calculate the number of minutes that make a leap year. Calculations are like that of a normal year. All you need to do is multiply the number of minutes in a day by the number of days in a leap year.

1440 (minutes) x 366 (days) = 527,040 minutes

This calculation is pretty simple, straightforward, and it is the most popular method to calculate the number of minutes in a year, but did you know dived deeper, you will realize the answer differs from the one above.

**Method 2**

If 365 days make a year and 24 hours make a day, then you need to multiply the number of days by hours of the day.

365 days X 24 hours = 8760 hours in a year.

8760 X 60 minutes = 525600 minutes in a year.

#### In a leap year, 366 days make a year and 2 hours make a day.

365 days X 24 hours = 8760 hours

How many minutes are 6 hours?

60 minutes is an hour, which means

60 minutes X 6 hours = 360 minutes

8760 x 60 minutes = **525 600**

525 600 minutes + 360 minutes = **525 960 minutes**

In the past, this simple calculation was possible because they defined the length of a year as the number of times Earth revolves around the sun. But as time passed, scientists realized that one Earth year is not exactly equal to 365 days. The actual length of Earth’s orbit takes 365.242199 days, and when you divide this figure by 12, you get 30.436833 days per month.

To summarize, it takes 525,600 minutes to complete a calendar year. If you found this post useful, then you should share with more people.

See Also: Top 10 Money Making Apps in Nigeria – Earn Money Using Smartphone

**Method 3: How to Calculate How Many Minutes In A Year**

There are common years and leap years. Leap year has 366 days and it happens every four years. A calendar year has 365 days. However, it takes Earth approximately 365.242189 days, or 365 days, 5 hours, 48 minutes, and 46 seconds, to circle once around the Sun. It’s called an astronomical year. That’s why we need to add one leap day every 4 years to account for the discrepancy.

If we base our calculation on 365 days a year, here is the calculation for how many hours, minutes and seconds in a year:

**Common Year:**

1 Common Year = 365 days = 365 days* 24 hours/day = 365 days * 24 hours/day * 60 minutes/hour

– 1 common year = 365 * 24 hours = 8760 hours

– 1 common year = 365 * 24 * 60 minutes = 525,600 minutes

– 1 common year = 365 *24 * 60*60 = 31,536,000 seconds

**Remember the song “Season of Love”? It claims to know how many minutes a year. It’s certainly correct!**

“Five hundred twenty five thousand six hundred minutes.

Five hundred twenty five thousand moments so dear.

five hundred twenty five thousand six hundred minutes.

How do you measure,

Measure a year?

In daylights?

In sunsets?

In midnights?

In cups of coffee?

In inches, in miles, in laughter, in strife?

In five hundred twenty five thousand six hundred minutes.

How do you measure a year in a life?”

**Leap Year:**

1 Leap Year =366 days = 366 days* 24 hours/day = 366 days * 24 hours/day * 60 minutes/hour

– 1 Leap Year = 366 * 24 hours = 8784 hours

– 1 Leap Year = 366 * 24 * 60 minutes = 527,040 minutes

– 1 Leap Year = 366 *24 * 60 * 60 = 31,622,400 seconds

However, as we’ve discussed above, 1 solar year is 365 days 5 hours 48 minutes and 46 seconds. The exact answer should be based on this.

**Exact Calculation**:

365 days = 365 x 24 x 60 minutes = 525,600 minutes

5 hours = 5 x 60 = 300 minutes

48 minutes = 48 minutes

46 seconds = 46/60 minutes=0.76666 minutes

Putting the above values for minutes, we get

1 calendar year = 365 days 5 hours 48 minutes 46 seconds

= (525,600 + 300 + 48 + 0.76666) minutes

= 525948.76666 minutes

=8765.8128 hours (525948.76666/60)

See Also: How To Attract Money With These 7 Powerful Decisions

**Related Question:**

**How Many Minutes or Seconds In A Day? **

There are 1440 minutes or 86,400 seconds a day. One day has 24 hours, and one hour has 60 minutes. So you simply need to multiply 24 by 60 to get the total number of minutes in a day. If you want to get the answer to how many seconds in a day, multiply 1440 by 60 again (since 1 minute has 60 seconds). So there are 86,400 seconds in a day.

We Believe This Article Was Helpful, Don’t Hesitate To Share This Information With Your Friends On

**Facebook, Twitter, Whatsapp and Google plus.**

**Copyright Warning:**

*Contents on this website may not be republished, reproduced, redistributed either in whole or in part without due permission or acknowledgement. All contents are protected by DMCA.*

**The content on this site is posted with good intentions. If you own this content & believe your copyright was violated or infringed, make sure you contact us via This Means to file a complaint & actions will be taken immediately.****Tags**: hours in a year, how many minutes are in a day, how many minutes in 10 years, how many minutes in a hour, how many minutes in a week, How Many Minutes In A Year, how many minutes in a year riddle, minutes in a year rent, seconds in a year